HISTORIE

Copyright: Silkeborg Morris Men

 

Morris Dance er en speciel form for folkedans, der oprindelig stammer fra et relativt lille område i Midt-england: Cotswold Hills – et område på størrelse med Fyn. Dansen er en ældgammel ceremoniel dans, der udelukkende udføres af mænd.

I forbindelse med den industrielle revolution i slutningen af det forrige århundrede var denne, også efter engelske forhold, specielle dans ved at uddø, og kun takket være en mand ved navn Cecil Sharp, der i 1899 så dansen udført for første gang, eksisterer Morris Dance stadig. Han viede resten af sit liv til indsamling og undervisning i Morris Dance. Dette arbejde førte til en opblomstring af den specielle dansetradition i England.

 

I slutningen af 70’erne blev Silkeborg Morris Men dannet, idet 2 englændere havde bosat sig i Danmark et par år tidligere, havde taget deres Morris Dance tradition med sig. Efterhånden samledes nogle interesserede danskere og lærte dansen.

 

I dag er Silkeborg Morris Men en veletableret forening med engagementer både i ind- og udlandet, ikke mindst i England, hvor vi har ry for at udføre denne specielle dans med en vis elegance og humor.

 

COMPLETE BODY CONTROL - DANCERS SINCE 1977

 

Historien bag Silkeborg Morris Men

 

 

Om Silkeborg Morris Men

- i anledning af vores 30 års jubilæum.

- Af Bob Dickson.

 

 

 

Da jeg læste om FMS’s 25 år på bagen, kom jeg til at tænke på, hvordan tingene opstår, vokser, ændrer sig, får en historie bag sig og ikke mindst får tilhørsforhold.

 

Silkeborg Morris Men (SMM) fylder 30 år her i 2007 og det rejste et par spørgsmål. Det ene fra dem, som ikke aner hvad morris men er, og hvad Silkeborg Morris Men laver, det andet fra vores egne rækker, hvor vi enten prøver at finde et ståsted i et fremmed land (for indvandrernes vedkomne) eller forsøger at indleve os i en fremmed tradition (for det indfødte danseres vedkomne).

 

Ifølge en programbeskrivelse fra den nu desværre afdøde Vestjydsk Visefestival i Tarm, er Morris dans festlig & farverig, for at citere dem i fulde drag, ” Ingen festival i Tarm uden disse festlige og farverige mænd! De sætter hvert år deres helt eget præg på Tarm Festival – både i fuld offentlighed og bag kulisserne.

 

Morrismændenes ældgamle ceremonielle dans stammer fra Cotswold Hills i England og har i sin tid fundet vej til Denmark sammen med to englændere som valgte at bosætte her i landet. Det resulterede i dannelsen af Silkeborg Morris Men i slutning af 70’erne. Traditionen tro vil publikum på festpladsen i Tarm kunne opleve denne danske trups helt specielle, underfundige, elegante og humoristiske udgave af den gamle engelske dans.”

 

Vi takker for det pæne ord og er imponerede over hvor meget få ord kan dække.

 

Dansen er ældgammel og kom til England i middelalderen. En teori siger, at dansen har sin oprindelse et sted i Nordafrika og er et hedenske frugtbarhedsritual. Morris danses kun af mænd, hvilket understøtter teorien om den Nordafrikanske oprindelse. Korsfarere har muligvis haft den med i bagagen på hjemturen over den Iberiske halvø til både England og andre lande i Europa.

 

Der findes en del gadeteater som er nært beslægtede til dansen. Denne form for gadeteater hedder ”Mummers Plays” og handler tit om korsfarere, som bliver slået ihjel af vantro krigere for så at blive genoplivet af en mystisk doktor og kæmpe sig til sejr over de vantro krigere.

 

Historisk set overlevede dansen i et meget begrænset område i Midtengland, og her havde stort set hver landsby sit hold. Området hedder Cotswold Hills og stækker sig, i et 60 km. bredt bælte, fra Oxford i syd ca. 80 km nordpå til Stratford on Avon. I andre egne af England fandtes det ikke.

 

Det er netop i Stratford on Avon vores historie begynder. Pubben Rose & Crown forpagtedes af en Hollandsk dame der havde for vane at hyre danske piger som ekstrahjælp i sommerperioden. En af disse piger hed Margrethe Mortensen og var lærerstuderende på Silkeborg Seminarium. Rose & Crown var stamværtshus for det lokale morrishold, Shakespeare Morris Men. Både morrisholdet og den danske barpige vakte pubbens tjener Pete Hockings’s interesse. Det var sommeren 1974 og resulterede i en indbydelse fra frøken Mortensen og en del af hendes kvindelige medstuderende på seminariet til Morrismændene om at danse i Silkeborg.

 

Turen blev arrangeret og fandt sted i begyndelsen af marts måned 1975. Jeg husker at øl på værtshuset Boomerang i Silkeborg kunne erhverves for 4 kr. pr. stk. på torsdage og på byens jazzhus ”Stalden” kunne vi købe 3 for en tier før kl. 21.30. Vi var ni mænd i alt og dansede på Seminariet, på gågaden, hos nogle folkedansere i Tilst og på værtshuset Boomerang. Her blev vi underholdt af den ganske unge seminarstuderende Lars Lilholt og hans daværende mentor Søren Øland. Lars’s version af vores historie giver han i Bertill Nordahl’s bog om Lilholt band.(Se uddrag af bogen på www.silkeborgmorrismen.dk) ”Historien bag sangen Dansen Går er meget skæg. I Silkeborg er der en gruppe mænd, der kalder sig Silkeborg Morris Men. Gruppen ledes af to englændere, Bob & Pete. Gruppens formål er at dyrke Morris-dansen, som er en engelsk kultisk mandedans, hvor man bruger stokke og fodbjælder.

 

Den første gang de to mænd dansede i Danmark var i 1975, hvor jeg tilfældigvis spillede på det værtshus, hvor de drak bagefter. Det endte med at Pete & Bob endte i nogle Silkeborgensiske ungmøers senge og aldrig vendte hjem til England.

 

Da de markerede deres 10 års jubilæum inviterede de mig til festen. Min gave var en sang om at danse, som jeg sang til festen. Det var ”Dansen Går”. Den endelige tekst blev lidt anderledes, men hoved idéen var, at man kunne låne håbet forskellige steder fra, herunder dansen".

 

Ja, der findes mange versioner af sandheden og om oprindelsen af Silkeborg Morris Men og Silkeborg Morris Men som inspirationskilde til ”Dansen Går” er ingen undtagelse. Lars’s version passer ikke helt og varierer fra tid til anden, men passer fint ind i folkefortællinger der går fra mund til mund og bliver bedre ved tiden.

 

Så ved I lidt om hvem vi er, hvad vi laver og hvor vi kommer fra, men mangler lidt om udviklingen gennem 30 år & aktuelle tilhørsforhold.

 

Vi fejrer vores fødselsdag i samarbejde med Skagen Festivalen, hvor vi har indviteret 100 morrisdansere direkte fra England til at bidrage med musik, dans, sang, fest og farver. Hvorfor fejrer Silkeborg Morris Men 30 års fødselsdag 300 km nordpå i Skagen? Vi er i dag 17 i vores trup bosat i Silkeborg, Sejs, Laven, Ry, Skanderborg & Århus. Disse, ligesom Skagen, er også byer, men vores tilknytning er mere til folkemusikkens verden end til geografien. Vi har således optrådt på mange festivaler herhjemme og i udlandet, bl.a. Vestjydsk Visefestival, Odense Festival, Brædstrup Festival, Ålborg festival, Rum Regatta i Flensborg, Sheersburg Festival, Oldenburg Festival, Eckenfurde Festival, Husum Festival, Bremen, Tordenskjolddage i Frederikshavn samt mange folketræf i England og Holland. Altså en tilknytning til græsrødderne indenfor folkemusik og dermed til Skagen festivalen, hvor vi har optrådt mange gange og hvor vi tit har drøftet muligheden for at samle en større flok dansere fra England til netop Skagen festival.

 

Morris dans var en af grundpillerne i den gen-opblomstering af folkemusikken, som fandt sted i 70’erne, og fostrede bands som Albion Band, Steeleye Span og Fairport Convention. Vores styrke ligger i vores udstråling, begejstring og tætte kontakt med vores publikum, men ikke mindste i de sang- og musiksessions, der forgår bag kulisserne.

 

Bob Dickson